Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the really-simple-ssl domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/drelanergiserogl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Ürtiker – Kurdeşen – Uzm. Dr. Ela Nergis EROĞLU – Dermatoloji Uzmanı
Tedaviler

Ürtiker - Kurdeşen

Ürtiker - Kurdeşen

Halk arasında kurdeşen adıyla bilinen ürtiker farklı koşullar nedeniyle ciltte görülen reaksiyonlardan kaynaklanan kabarık, kaşıntılı ve kızarık lekelerle karakterize edilen bir cilt hastalığıdır.  Kronik ürtiker altı haftadan daha uzun süre kesintisiz devam ederek yıllar içinde tekrarlayabilir, ancak kısa süreli yani akut ürtiker aniden ortaya çıkar ve birkaç hafta içerisinde seyrini tamamlayarak kaybolur.

Vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilir, bir bölgedeki ürtiker gerilerken başka bölgelerde yeni lezyonlar ortaya çıkabilir. Hastalığın tetikleyici nedenleri arasında ağrı kesici ilaçlar, alkol kullanımı, böcekler veya parazitler, çeşitli gıda türleri, cilt üzerinde uzun süreli baskı, alerjik reaksiyonlar, egzersiz, enfeksiyon, güneş ışığı, soğuk, stres, yüksek ısı gösterilebilir. Nadiren bazı vakalarda kronik ürtiker tiroid hastalığı veya kanser gibi tıbbı bir durumun varlığı ile ilişkilendirilebilir.  

Kronik kurdeşenin en yaygın belirtileri, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilecek kızarık veya cilt renginde lekelerdir. Bunun yanı sıra boyutları değişiklik gösteren, gün içerisinde belirip kaybolan kabarıklıklar ile yoğun kaşınma hissi sayılabilir. Dudaklarda, göz kapaklarında ve boğaz içinde ağrılı şişme, yani anjiyoödem de görülebilir. Yorulma, stres, sıcaklama ve egzersiz esnasında kurdeşen belirtilerinin şiddetlendiği gözlemlenebilir. 

Ürtiker teşhisi hastanın klinik görünümü ile konulur. Ancak özellikle ateş, eklem ağrısı eşlik eden ve döküntüleri 48 saatten uzun süren hastalarda otoinflamatuar hastalıkların ve romatolojik hastalıkların dışlanması gerekmektedir.

Ürtikerde tedavinin amacı semptomların giderilmesidir. Tedavi basamakları tetikleyici faktörlerin tespit edilmesi, olası tetikleyicilerden uzak durulması ve ilaç tedavisinden oluşur. Dirençli ve şiddetli durumlarda sistemik steroid ve siklosporin gibi bağışıklık sistemini etkileyen tedaviler tercih edilir.