Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the really-simple-ssl domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/drelanergiserogl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Gül Hastalığı – Rozasea – Uzm. Dr. Ela Nergis EROĞLU – Dermatoloji Uzmanı
Tedaviler

Gül Hastalığı - Rozasea

Gül Hastalığı - Rozasea

Gül Hastalığı (Rosasea) yüzde kızarıklık, kılcal damarlarda belirginleşme (telanjiektazi) ve sivilce benzeri kabarıklıklar (papül-püstül) ile karakterize; yüzün orta hattını (özellikle burun, alın, çene ve yanaklar) tutan, kronik bir cilt hastalığıdır. Daha çok 30’lu yaşlarda, açık ten ve göz rengine sahip bireylerde görülse de esmer ve daha genç yaşlardaki bireylerde de ortaya çıkabilir.

Rosasea, genetik faktörler zemininde nörovasküler (damarsal) bozuklukların etkisiyle oluşmaktadır. Hastalığın oluşumunda ve atakların ortaya çıkmasında psikolojik faktörler (duygu durum değişiklikleri, stres) etkili olabilir. Çevresel faktörlerden (ultraviyole, sıcak- soğuk hava, buhar, baharatlı yiyecekler, alkol, enfeksiyonlar (helicobacter pylori), kozmetik ürünler, aşırı egzersiz, diyet vb.) tetiklenmektedir.

Tanı sırasında lezyonların incelemesi genellikle yeterlidir. Ancak rosasea ile karışabilecek benzer belirtilere sahip sivilce, egzama, sedef veya lupus gibi farklı hastalıkları elemek için bazı tetkikler yapılabilir.

Tedavinin ilk basamağında hastalığı tetikleyici etmenlerden uzaklaşmak ve uygun dermokozmetik (temizleyici, nemlendirici, güneş koruyucu) kullanımı yer almaktadır.

Semptomları azaltacak topikal ve sistemik tedavi seçenekleri mevcuttur. Damarlanma artışı ile seyreden Rosasea hastalarında damar lazerleri kullanılarak kür sağlamak mümkün olabilir.