Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the really-simple-ssl domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/drelanergiserogl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Deri Kanserleri – Uzm. Dr. Ela Nergis EROĞLU – Dermatoloji Uzmanı
Tedaviler

Deri Kanserleri

Deri Kanserleri

Deri Kanserleri; Melanom, Bazal Hücreli Karsinom (BCC) ve Skuamoz Hücreli Karsinom (SCC) olmak üzere üçe ayrılır.

Deriye rengini veren melanin adlı renk pigmentleri, melanosit denilen cilt hücreleri tarafından üretilir. Bu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünüp çoğalması sonucunda meydana gelen cilt kanseri malign melanom olarak adlandırılır. Deride gözlenen bir lezyonun simetrik olmaması, lezyon kenarlarının düzensiz olması, farklı renk tonlarını içermesi ve çapının 6 mm’den büyük olması melanom adına şüphe uyandırıcı işaretlerdendir. Malign melanom mevcut benden gelişebileceği ve deri dışında organ metastazı riski yüksek olduğu için erken tanı ve takibi önemli olan bir deri kanseri türüdür.

Bazal Hücreli Karsinom ise en sık görülen kanser türü olarak karşımıza çıkar. En çok güneşe maruz kalınan bölgelerde gelişir. Genellikle kabartı şeklinde başlar ve süreç zaman içinde kabuklanma, yara görüntüsü, kanama olarak seyreder. Çok yavaş büyür ve neredeyse hiç yayılmazlar.  

Skuamoz Hücreli Karsinom, genellikle baş, boyun gibi sıklıkla güneş gören bölgelerde gelişir. Kabuklanma Bazal Hücreli Karsinoma kıyasla daha belirgindir. Tedavi edilmediği durumda deri altı dokulara ilerleyerek görüntüyü bozarlar. Deri kanserleri için; ultraviyole maruziyeti başta olmak üzere iyonizan radyasyon, kimyasal maruziyet, immünsüpresyon ve genetik yatkınlık risk faktörlerini oluşturur.

Deri kanserlerinden korunmak adına ilk adım güneşten korunmak olmalıdır. Mevcut bende gelişen asimetri, şekil-renk düzensizlikleri, boyut büyümesi, kaşınma ve kanama olası bir kanser şüphesinde yararlanılabilecek önemli noktalar olarak görülebilir. Sürecin seyri şüphelenilen lezyonun çıkarılması ve patolojik incelemenin gerçekleştirilmesi ile sağlıklı bilgiye ulaşmamızda son derece önemlidir.