Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the really-simple-ssl domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/drelanergiserogl/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Atopik Dermatit – Uzm. Dr. Ela Nergis EROĞLU – Dermatoloji Uzmanı
Tedaviler

Atopik Dermatit

Atopik Dermatit

Atopik dermatit genellikle diz, dirsek gibi eklem bölgelerinde ve boyun çevresinde görülebilen, kaşıntılı, kırmızı bir döküntü ile karakterize kronik bir cilt hastalığıdır.

Belirtileri arasında cilt kuruluğu, lapa lapa veya pullu yamalar, kaşıntı gösterilebilir.

Hastalık sıklıkla çocukluk döneminde görülse de yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. Hastalığın gelişiminde genetik, çevresel ve emosyonel faktörler rol aynar.

Atopik dermatit alevlenme ile seyreden bir hastalıktır. Alevlenme ise uzun ve sıcak banyo alışkanlığı gibi deri kuruluğunu artıran faktörler, kaşıma, sabun-deterjan kullanımı, enfeksiyonlar, ani ısı değişiklikleri, stres, yünlü kıyafetler, hayvan tüyleri, toz ve polenler gibi birçok etkene bağlı gerçekleşebilir. Ayrıca özellikle bebek ve çocuklarda çeşitli besinlere (yumurta, fıstık, buğday, soya fasülyesi, balık, süt) bağlı hastalıkta alevlenme görülebilir.

Tanı için skabiyez, seboreik dermatit, kontakt dermatit, iktiyoz, kutanöz T hücreli lenfoma, psoriasis, fotosensitive dermatozlar, immünyetmezlik hastalıkları ve eritrodermanın diğer nedenlerinin dışlanması gerekir ve genellikle deri bulguları yeterlidir. Şüpheli durumlarda kesin tanı için deri biyopsisi yapılabilir. Tedavide hastanın yaşı, uygulama alanı ve lezyon şiddetine göre çeşitli topikal ve sistemik tedaviler önerilebilir. Siklosporin, omalizumab, fototerapi ise dirençli olgularda kullanılabilir.